NOVINKY PRO PODNIKATELE A ZAMĚSTNAVATELE 2019

Autor: Mgr. Iva Čípová, 20. 12. 2018

KONEC OMEZOVÁNÍ PRONÁJMŮ BYTŮ ZE STRANY SVJ KONEC OMEZOVÁNÍ PRONÁJMŮ BYTŮ ZE STRANY SVJ

Jste podnikatel nebo zaměstnavatel a nejste si jistý, jaké legislativní změny a novinky Vás čekají v roce 2019? Přinášíme Vám článek se stručným shrnutím, co Vás čeká příští rok.

Zvýšení minimální a zaručené mzdy od 1. 1. 2019

Od 1. 1. 2019 dochází ke zvýšení minimální mzdy na 13.350 Kč měsíčně. Se zvýšením minimální mzdy souvisí také zvýšení zaručené mzdy. Tato změna má dopad v oblasti daní, dojde také např. ke zvýšení minimálního vyměřovacího základu pro odvod zdravotního pojištění (nově 13.350 Kč) a zvýšení slevy na dani za umístění dítěte, tzv. školkovné (nově taktéž 13.350 Kč).

Více jsme psali zde: https://www.maceklegal.cz/nova-vyse-minimalni-a-zarucene-mzdy.html

Zálohy na sociální a zdravotní pojištění

V nařízení vlády č. 213/2018 Sb. jsou s účinností od 1. 1. 2019 stanoveny údaje o průměrné mzdě – ta činí 32.699 Kč (pro srovnání – průměrná mzda pro rok 2018 činí 29.979 Kč). Na základě průměrné mzdy se stanoví zálohy pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a minimální vyměřovací základ pro zaměstnance. Od příštího roku dochází ke zvýšení těchto záloh i minimálního vyměřovacího základu.

Výši minimálních záloh OSVČ v roce 2019 naleznete zde: https://www.cssz.cz/cz/pojisteni- osvc/zmena-vyse-minimalnich-zaloh-osvc-v-roce-2019.htm

Od 1. 1. 2019 nově také platí, že se budou zálohy platit v kalendářním měsíci, na který se záloha vztahuje. Takže například březnová záloha bude splatná během března (a nikoli až 20. dubna, jak platí podle stávajících pravidel).

Uplatňování DPH

K 1. 1. 2019 končí přechodné období pro uplatňování DPH u společníků společnosti, nově bude každý společník postupovat individuálně sám za sebe podle obecných ustanovení zákona o DPH (zákon č. 235/2004 Sb.).

Zahraniční cestovní náhrady (vyhláška č. 254/2018 Sb.)

Zaměstnavatel je povinen kompenzovat zaměstnancům, které vyslal na pracovní cestu, zvýšené stravovací výdaje – vyplatit jim tzv. diety, tedy stravné. To platí při cestách v ČR i do zahraničí. Od nového roku se mění základní sazby stravného u devíti zemí – v Evropě je to konkrétně Nizozemsko a Polsko. Sazby tuzemských cestovních náhrad budou známy až koncem prosince 2018.

Změny, které jsou v procesu schvalování

Během příštího roku by pravděpodobně mělo dojít ke zrušení třídenní karenční doby v době dočasné pracovní neschopnosti (pravděpodobně od 1. 7. 2019). Zrušení karenční doby bude mít dopady na zaměstnavatele i na OSVČ. Zaměstnavatel bude povinen proplácet náhradu mzdy i v prvních třech dnech nemoci. To znamená, že zaměstnavatelům se prodlouží doba poskytování náhrady mzdy za dočasně pracovně neschopné z 11 na 14 dní. Jako určitá kompenzace se navrhuje snížení pojistného na nemocenské pojištění placeného zaměstnavatelem nebo OSVČ.

Od příštího roku by se mohl zvýšit limit pro využití výdajových paušálů u podnikatelů na dvojnásobek současného stavu. V současnosti musí podnikatelé se zdanitelným příjmem nad 1 mil. Kč uplatňovat své výdaje dokládáním jejich skutečné výše, nově by se měl limit pro možnost uplatnění paušálních výdajů zvýšit na 2 mil. Kč.

Změny můžou nastat také u dohod o provedení práce. V současné době lze pro jednoho zaměstnavatele v rámci dohody o provedení práce odpracovat maximálně 300 hodin ročně. Zdravotní a sociální pojištění se odvádí, jen pokud hrubý výdělek překročí 10.000 Kč měsíčně. Byla navržena nová hranice 11.500 Kč, která má lépe reflektovat současný stav pracovního trhu.

Připravuje se také novela zákona o evidenci tržeb (tzv. EET), která přináší řadu změn. Ne všechny změny začnou platit ve stejný okamžik. Návrh obsahuje přeřazení některých služeb do 10% sazby DPH, možnost pro některé podnikatele evidovat tržby bez připojení k internetu a zavedení třetí a čtvrté fáze evidence tržeb. Tyto 2 poslední vlny EET se dotknou všech zbývajících podnikatelů, kteří zatím pod EET nespadají – např. řemeslníků, účetních, lékařů, notářů. Pokud se novela schválí, ke spuštění evidence tržeb pro zbývající činnosti (a také přeřazení některých služeb do 10% sazby daně) dojde nejdříve od 1. 7. 2019, pravděpodobněji ještě později.

#minimální mzda

Doporučené články

JAK PRACOVAT S AI Z PRÁVNÍHO HLEDISKA?

Skoro všude kolem nás se hemží výstupy, se kterými pomáhala nebo je tvořila umělá inteligence Oslovil nás PR klub a našemu advokátovi Danielu Mackovi položil několik dotazů k umělé… Více

KAMEROVÉ SYSTÉMY A GDPR: BEZPEČNOST VS SOUKROMÍ

Kamerové systémy jsou nedílnou součástí našich každodenních životů Potkáváme se s nimi na veřejných místech jako jsou ulice a nákupní centra, nebo v soukromých prostorách, typicky… Více

Tento projekt Kreativní vouchery Daniel Macek je spolufinancován Evropskou unií z fondu Next Generation EU.
Kreativní vouchery | Kreativní voucher Mgr.Daniel Macek, advokát, Registrační číslo: 380000268 | Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií z fondu Next Generation EU.
Účel projektu: Vytvoření redesignu webu a komplexní PPC analýzy. Realizace projektu: 1.1. 2023 až 30.9.2023

©2020

Design by RVLT