MAXIMÁLNÍ VÝŠE KAUCE U NÁJMU BYTU OD 28. 2. 2017

Autor: Kateřina Marešová, 09. 03. 2017

KONEC OMEZOVÁNÍ PRONÁJMŮ BYTŮ ZE STRANY SVJ KONEC OMEZOVÁNÍ PRONÁJMŮ BYTŮ ZE STRANY SVJ

Novela č. 460/2016 Sb. mění nový občanský zákoník a s ním i mimo jiné maximální výši kauce u nájmu bytu. Složení kauce neboli jistoty slouží k zajištění řádného plnění nájemní smlouvy, tedy že nájemce bude hradit nájemné, a že splní další povinnosti v souvislosti s nájmem.

Dle úpravy účinné od 1. 1. 2014 si pronajímatel s nájemcem mohl sjednat složení kauce v maximální výši šestinásobku měsíčního nájemného. S účinností od 28. 2. 2017 však podle novely nesmí být jistota vyšší než trojnásobek měsíčního nájemného. Maximální výše kauce se přitom počítá z měsíčního nájemného bez záloh na služby.

Úprava maximální výše kauce se tak vrací k podobě, která byla účinná již před zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, nicméně s tím rozdílem, že zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, účinný do 31. 12. 2013, stanovil maximální výši složených peněžních prostředků ze strany nájemce na trojnásobek měsíčního plnění na nájemném včetně záloh na služby. Nyní se do trojnásobku již nezapočítávají zálohy za služby spojené s užíváním bytu.

Důvodem snížení maximální výše jistoty u nájmu bytu je podle Ministerstva práce a sociálních věcí zejména usnadnění přístupu k bydlení lidem s nižšími příjmy, když šestinásobek měsíčního nájemného byl z pohledu ministerstva nepřiměřeně vysoký.

Na poskytnutí kauce se musí pronajímatel s nájemcem vždy dohodnout, nejčastěji se tak děje v nájemní smlouvě. Nájemní smlouvy, které pronajímatel s nájemcem uzavře od 28. února 2017, musí respektovat tento zákonný požadavek maximální výše složení jistoty.

Pokud potřebujete právní pomoc při sepsání nájemní smlouvy, kontaktujte naši advokátní kancelář. Nabízíme Vám naše zkušenosti v uzavírání nájemních smluv a řešení nájemních vztahů.

#novela

Doporučené články

KAMEROVÉ SYSTÉMY A GDPR: BEZPEČNOST VS SOUKROMÍ

Kamerové systémy jsou nedílnou součástí našich každodenních životů Potkáváme se s nimi na veřejných místech jako jsou ulice a nákupní centra, nebo v soukromých prostorách, typicky… Více

VELKÉ MNOŽSTVÍ NEMOVITOSTÍ PROPADNE STÁTU, NETÝKÁ SE TO I VÁS?

Kvapem se blíží termín, po jehož uplynutí propadnou do vlastnictví státu nemovitosti, které mají nedostatečně identifikované vlastníky Celý proces hledání řádných majitelů… Více

Tento projekt Kreativní vouchery Daniel Macek je spolufinancován Evropskou unií z fondu Next Generation EU.
Kreativní vouchery | Kreativní voucher Mgr.Daniel Macek, advokát, Registrační číslo: 380000268 | Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií z fondu Next Generation EU.
Účel projektu: Vytvoření redesignu webu a komplexní PPC analýzy. Realizace projektu: 1.1. 2023 až 30.9.2023

©2020

Design by RVLT